28 Aralık 2011 Çarşamba

Feyzullah Hıyarcı - Bir Eğitim Sistemi Hikayesi

Bu yazıdaki kurum ve kişiler tamamen hayal ürünüdür ve yeni nesil eğitimcileri bilinçlendirme amacıyla yazılmıştır.

Feyzullah Hıyarcı bir X eğitim kurumunun geometri öğretmenidir. İnsanüstü güçleri olduğu söylenen bu adam hakkında çeşitli rivayetler vardır.Bir rivayete göre doğar doğmaz kağıt kalem istemiş ve fermatın bir teoremini 3 farklı yoldan çözmüştür. Diğer özellikleri:

a) Mükemmel bir hesap yeteneği vardır.İlk 2 sınavın %30 3.sınavın %40 ının alındığı ve geçme notunun 35 olduğu bir okulda öğrencilerin 34.4 ile kalması için gereken notu hesaplamada hesap makinesinden daha güvenilir sonuçlar vermektedir.
b) Öğrenci dostudur. Derse 10 dk geç girip erken çıkarak öğrenciye daha fazla teneffüs hakkı tanımaktadır.
c)Puanlama anahtarı kullanmaz. Ona göre sınıfın çoğunluğunun yaptığı soru 5, yapamadığı soru 95 puandır. Buradaki amaç bilenle bilmeyeni ayırt etmektir.
d)Yaratıcıdır. Bir soruyu herkesin doğru yaptığını görünce 2.yoldan kaç kişi yaptı diye sormuş , 2.yol istemediniz denince 1.yol 5 , 2.yol 20 puan diyerek hem yaratıcılığını göstermiş hemde yaratıcılığa teşvik etmiştir.
e)Özeleştiri yapabilir. Kendi hazırladığı cevap kağıdını öğrenci kağıdı sanarak puanlamış ve 34 le bırakmıştır.
f)Kararlıdır. Kafasına koyduğunu kesin bırakır.
g)Memleketini tanıtıcıdır. Öğrencileri memleketini yazında görsünler diye yaz okuluna bırakır.
h)İyiliği karşılıksız bırakmaz. Özel kursuna gidenlerin çoğu dersinden geçmiştir.
i)Kitapları yok satmaktadır.Tüm öğrencilerine aldırır.
j)Puanlamada hassastır. Bazı kağıtların puan ağırlığını hesaplamak için kefeli terazi kullanır.
k)Son olarak ta "Bir üçgenin dört kenarının beş köşegenin kesiştikleri yeri 5 yoldan bularak" matematik literatürüne adını altın harflerle yazdırmıştır. Teoreminin altında şu yazılıdır: "4 yola kadar 5 puan, 5 yoldan çözen 100 puan".

Kısacası 1 öğretmen nasıl olma(ma)lıdır sorusunun cevabıdır...Fakat ne gariptir ki yukarıdaki özelliklerden bir çoğunu taşıyan öğretmenler hala eğitim sistemimiz içinde yer almaktadır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder